A KÉPZÉSRŐL ÁLTALÁNOSAN

AMIT A TELEPÜLÉSMÉRNÖK MSc
SZAKRÓL TUDNOD KELL

 

PIKTOGRAM-13

A Településmérnök MSc szak a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának nappali tagozatos mesterképzése.

Képzésünk Budapesten, a Gellért-hegy lábánál lévő, több mint 160 éves múlttal rendelkező Budai Campus területén folyik. Az egyetem a diákoktól nyüzsgő, kiváló közlekedési eléréssel rendelkező Móricz Zsigmond körtértől csupán két sarokra helyezkedik el, így könnyedén megközelíthetőek vagyunk a város bármely pontjáról. Az oktatási épületeket körülölelő Budai Arborétum üde környezete eközben összehasonlíthatatlan miliőt nyújt hallgatóink számára.

A most 25 éves Kar megnevezése is mutatja, hogy képzésünkben a felelős műszaki tartalomhoz a természeti környezethez való érzékenység párosul, mely a klímabarát, jövőtudatos várostervezés egyik fő alapja.

Az egyetemen a településmérnök képzés közel 15 éves múltra tekint vissza. Az önálló egyetemi szintű urbanisztikai képzés megindítására hosszú előkészítő fázis után 2003-ban került sor. A településmérnök szak alapítása és elindítása Budapest akkori főépítésze, korábbi szak,- és tanszékvezetőnk, Dr. Schneller István nevéhez fűződik, aki így tekint vissza az elmúlt 15 évre:

„A településmérnök képzés sokat formálódott az idők folyamán. Célja azonban megmaradt: olyan szakemberek képzése, akik a települések térbeli világának alakítása mellett a különböző mérnöki szakmák alapjait elsajátítva egyfajta karmester szerepre vállalkozhatnak.”​

Az eredetileg osztatlan öt éves képzés, 2006 óta – a bolognai rendszer bevezetésével – ma négy féléves mesterképzésként funkcionál, mely minden év februárjában indul.

A Településmérnök Szak képzését, és az annak helyet adó Településépítészeti Tanszék munkáját a folyamatos megújulás jellemzi. Fiatal, lendületes kollégáink innovatív ötleteikkel, kreativitásukkal és kitartásukkal garantálják településmérnök képzés magas színvonalának megőrzését, folyamatos fejlesztését.


 

AMIT A KÉPZÉSÜNK NYÚJT SZÁMODRA

 

PIKTOGRAM-10

Településmérnök MSc képzésünk során naprakész elméleti és gyakorlati szaktudáshoz jutsz. Megismerheted az urbanisztika kortárs elméleteit és gyakorlatát, kellő ismeretet szerezhetsz a településrendezés átfogó építészeti, műszaki, ökológiai, környezettudományi, szociológiai, közgazdasági, jogi és közigazgatási diszciplínái alapjairól.

A komplex szemlélet elsajátítása képzésünk kiemelt célja. Míg a rokon mérnöki szakmák (építész, építő, tájépítész) esetében a legtöbbször objektumtervezésről van szó, a településtervező minden esetben a kontextust vizsgálja és alakítja.

Hallgatóinkat a településeken jelentkező problémák és értékek felismerésére, értékelésére, a problémamegoldó technikák felhasználására tanítjuk. A tudományágban megszerzett szakmai tapasztalatok, ismeretek által képes leszel a felmerülő új problémák, új jelenségek feldolgozására, megfelelő következtetések levonására, melyet az élet számos területén hasznosíthatsz.

A tervezési gyakorlatok a legtöbbször csoportmunkában folynak. Ennek célja, hogy az MSc képzés után képes legyél tervezői munkacsoport tevékenységek megszervezésére, összehangolására, koordinálására, irányítására. Az évközi prezentációk a szakmai konzultáción túl fejlesztik a verbális és vizuális kommunikációs képességed is, később felkészült leszel az együttműködésre, kommunikációra, valamint a tárgyalásokra.

Jól látjuk, hogy nagy dilemmát okoz a munka világa és a továbbtanulás közti választás. Éppen ezért MSc képzésünkön az órákat úgy tömbösítjük, hogy a lehető legtöbb szabadidőd maradjon az egyetem mellett munkára, vagy épp kikapcsolódásra.